22 kwietnia

Szynkowe róże, czyli efektowna przekąska na imprezę

Przepis znalazłam tutaj już jakiś czas temu przy okazji organizowania parapetówki. Od tego czasu przekąska ta często gości u nas na wszelkiego rodzaju imprezach.


Jako, że jednak przy takich okazjach liczy się każdy kwadrans zaoszczędzonego czasu darowałam sobie robienie kruchego ciasta na rzecz kupnego ciasta francuskiego, które z resztą moim zdaniem sprawdza się znacznie lepiej- w czasie pieczenia "rosną" dużo ładniejsze róże :)

Składniki:
- ciasto francuskie,
- okrągła wędlina (salami, szynka - ważne, by była okrągła i o nie zbyt dużej średnicy) w plastrach,
- jedno jajko.

Sposób wykonania:
Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 1.5 cm, plasterki wędliny kroimy na połówki i układamy po 3 koło siebie na cieście.

można też łączyć skrawki ciasta, aby się nie zmarnowało :)
Następnie zwijamy i sklejamy z boku (ważne, bo inaczej w czasie pieczenia różyczka może nam się otworzyć).



Uformowane róże układamy w odstępach na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego do 180° C piekarnika na  ok. 15-20 min (sprawdzamy by nam się za bardzo nie przypiekły).
niektóre mogą wyglądać nieco pokracznie, ale po upieczeniu wyglądać będą naprawdę efektownie :)


Et voilà! 
efektowna przekąska z ciasta francuskiego


Łatwo, efektownie i przyjemnie :)



Spodobał Ci się wpis i chcesz więcej? Zapisz się na francuski newsletter w berecie
lub zajrzyj na
Copyright © 2016 Madou en France , Blogger