30 października

Prowansalskie smaczki - tarta pomidorowa

Są takie dni, kiedy absolutnie nie chce mi się sterczeć przy garach. Tarta pomidorowa (la tarte à la tomate provençale) w przygotowaniu jest ekspresowa. I banalnie prosta. A na dodatek smaczna :) Czegóż chcieć więcej w dzień lenia?


Składniki:
- ciasto francuskie (1 pâte feuilletée)
- 2 łyżki musztardy francuskiej (2 cuillères à soupe de moutarde à l'ancienne)
- 70 g tartego sera (70 g de fromage râpé)
- 3 pomidory (3 tomates)
- zioła prowansalskie (herbes de Provence)
- oliwa z oliwek (huile d'olive)

Przygotowanie:
Ciasto rozkładamy na płasko i smarujemy musztardą, nie musi być jakoś super dokładnie.


Posypujemy startym serem i układamy pokrojone w plasterki pomidory. Na koniec przyprawiamy ziołami prowansalskimi i skraplamy odrobiną oliwy.



Pieczemy ok. 25-30 min w 180° C. I już gotowe :) Bon apéttit!



Podawać można na ciepło lub na zimno, sprawdza się świetnie na kolację lub jako przekąska na imprezie :) 






Spodobał Ci się wpis i chcesz więcej? Zapisz się na francuski newsletter w berecie
lub zajrzyj na
Copyright © 2016 Madou en France , Blogger