16 grudnia

Pierniczki na choinkę

Uwielbiam, gdy zapach pieczonych pierniczków wypełnia całe mieszkanie. Pierniczki są dla mnie nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia, a z mojego domu wyniosłam tradycję obdarowywania nimi najbliższych. Zanim jednak przygotuje się świąteczne piernikowe paczuszki trzeba je pięknie udekorować.
Jeżeli nie macie pomysłów jak to zrobić, przygotowałam troszkę inspiracji :) Pod każdym obrazkiem znajdziecie linki do miejsc, z których one pochodzą, a jeżeli chcecie naprawdę wielką porcję różnych zdjęć pierniczków zajrzyjcie na mojego piernikowego keeeba (klik klik!).
lukrowanie pierniczków
Moje pierniczki w obiektywie młodszego brata (ach, kiedy ja się nauczę robić takie zdjęcia?!)

Pierniczkowe inspiracje

1, 2, 3, 4

Przepis na pierniczki na choinkę

Ja piekę pierniczki wg poniższego przepisu, zawsze wychodzą pyszne :)

Składniki
- 20 dkg masła 
- 25 dkg cukru 
- 50 dkg miodu 
- 2 dkg kakao 
- 1 op. przyprawy do pierników 
- 1 kg mąki 
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
- szczypta soli 
- 3 jajka 

UWAGA: Jeżeli pieczecie tylko dla siebie lub macie mało osób do obdarowania wystarczy z połowy - i tak wyjdzie ich w miarę dużo :)

1, 2, 3, 4

Masło, miód, cukier, przyprawy i kakao wkładamy do płaskiego rondla i doprowadzamy powoli do zagotowania (a mieszając nie podjadamy bo poparzymy się w język!), potem odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, łączymy z sodą, solą i powoli wlewamy miód z dodatkami, dodajemy jajka i wszystko mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Potem zagniatamy aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, robimy z ciasta kulę i zawijamy ją szczelnie w folię aluminiową po czym zostawiamy do następnego dnia w temperaturze pokojowej. Uwaga: ciasto wychodzi bardzo klejące i ta kula nam piękna nie wyjdzie - ale to nic! Następnego dnia ciasto dojdzie już do siebie i nie będzie klejące, za to bardzo plastyczne:)
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0.5 cm i wycinamy. Jeżeli chcemy pierniczki z dziurką na wstążkę czy sznurek, to najlepszym dziurkaczem jest słomka do napojów ;) Wycięte pierniczki układamy na blachach wyścielonych papierem i pieczemy 15 – 20 min. w temp. ok. 180 st.

1, 2, 3, 4

Lukrowanie pierniczków

Osobiście najbardziej lubię zwykły biały lukier. Przygotowuję go poprzez ubicie 1 białka jajka z ok. szklanką cukru pudru. Moim patentem do ozdabiania i nakładania lukru jest po prostu najzwyklejszy woreczek z uciętą końcówką (minimalnie). Ale jeśli chcecie stać się mistrzem lukrowania koniecznie poczytajcie porady Kasi :) W tym roku moje pierniczki prezentują się tak


piękne pierniczki
  piękne pierniczki na choinkę

Moje ulubione to aniołki i bałwany. W zeszłym roku zrobiłam całą armię bałwanów :D

A Wy lubicie pierniczki? :)



Spodobał Ci się wpis i chcesz więcej? Zapisz się na francuski newsletter w berecie
lub zajrzyj na
Copyright © 2016 Madou en France , Blogger