30 kwietnia

Pierre Gagnaire - najlepszy (i najskromniejszy) szef kuchni na świecie

inspirujący i wielcy Francuzi | ciekawi Francuzi, których warto znać | najlepszy francuski kucharz

W ostatniej odsłonie cyklu o inspirujących i wielkich Francuzach pisałam Wam o najbardziej zwariowanym francuskim matematyku. Dziś chcę Wam przedstawić szefa kuchni, którego po prostu trzeba znać. Jest nim Pierre Gagnaire. Jak zwykle na końcu wpisu znajdziecie kilka inspirujących cytatów.

Najlepszy szef kuchni na świecie

9 kwietnia obchodził on swoje 66-te urodziny (pewnie gdyby nie moment zwątpienia i mała blogowa przerwa, to wpis pojawiłby się wtedy :P). W zeszłym roku został wybrany przez innych 2 lub 3-gwiazdkowych szefów najlepszym szefem kuchni świata. W tym roku to jemu powierzono przygotowanie menu na uroczystą kolację w czasie ceremonii rozdania Cezarów - francuskich nagród filmowych.


To, co mnie zaś w nim urzekło, to jego podejście do drugiego człowieka i prawdziwa miłość dzielenia się swoją kuchnią. Oraz ogromna skromność. Są różni szefowie kuchni - jednym dzielenie się swoją wiedzą z innymi sprawia ogromną radość, niestety są też i tacy, którzy pomiatają innymi. Na szczęście Pierre Gagnaire zalicza się zdecydowanie do tej pierwszej grupy. Gdy opowiada o swojej pasji, to po prostu chcemy przenieść się do jego kulinarnego świata. Marzę o tym, by kiedyś móc skosztować jego dań w jego restauracji Pèir w Gordes (jedno z najpiękniejszych francuskich miasteczek w Prowansji).

Pierre Gagnaire w pigułce ;)

Co warto o nim wiedzieć?
  • Pasję kulinarną odziedziczył po swoim ojcu, którego restaurację przejął,
  • Początkowo zajmował się cukiernictwem,
  • Miał szansę pracować i rozwijać się pod okiem Paula Bocuse, nazywanego papieżem kuchni francuskiej,
  • Swoją pierwszą restaurację otworzył w 1981 roku w St-Etienne, w 1993 otrzymała ona 3 gwiazdki Michelina,
  • Niestety ze względów finansowych musiał ją zamknąć i postanowił otworzyć nową w Paryżu,
  • Od tego czasu jest właścicielem 13 restauracji na całym świecie, wiele z nich zostało wyróżnionych gwiazdkami Michelina,
  • Lubi przedstawiać się jako "kucharz". Swojej obecnej żonie, którą poznał w Londynie (gdzie prowadzi jedną ze swoich restauracji) powiedział, że musi wyjechać do Paryża, bo ma tam swoją "knajpkę" (w rzeczywistości 3-gwiazdkową restaurację). 
  • Uwielbia podróżować i stara się by jego kuchnia również była niesamowitą podróżą. Często powtarza, że "Ma cuisine, c’est le monde!" (Moja kuchnia to świat!).
Jeśli chcecie, to możecie wypróbować jego niektóre przepisy, które znajdziecie na stronie jego restauracji.


Inspirujące cytaty

Oczywiście nie mogłoby zabraknąć kilku inspirujących cytatów. Mam nadzieję, że zadowolą wszelkich smakoszy i miłośników gotowania.

On peut rendre le monde meilleur avec la cuisine.
Gotowaniem możemy uczynić świat lepszym.
La cuisine est "multisensorielle". Elle s'adresse à l'oeil, à la bouche, au nez, à l'oreille et à l'esprit... Aucun art ne possède cette complexité.
Kuchnia jest "multisensoryczna". Ona kieruje się do oka, jamy ustnej, nosa, uszu i umysłu...
Żadna inna sztuka nie posiada takiej złożoności.
Je suis un artisan. Pas un homme d’affaires. Mon cœur de métier c'est de bricoler des trucs.
Jestem rzemieślnikiem. Nie biznesmenem. Sercem mojego zawodu jest dłubanie w rzeczach.
La cuisine ne se mesure pas en termes de tradition ou de modernité. On doit y lire la tendresse du cuisinier.Kuchni nie mierzy się w kategoriach tradycji lub nowoczesności. Powinniśmy odnaleźć w niej czułość kucharza.
Cuisiner c'est toujours un travail. Cette tâche répétée, laborieuse souvent, ingrate parfois, périlleuse à l'occasion, devient une authentique source de bonheur lorsqu'elle devient création.Gotowanie jest zawsze ciężką pracą. Te powtarzane czynności, często pracochłonne, czasami niewdzięczne, czasem niebezpieczne, są prawdziwym źródłem szczęścia, gdy stają się dziełem.

I na sam koniec jeszcze jedno video, w którym możecie posłuchać jak opowiada o kuchni (FR)





Spodobał Ci się wpis i chcesz więcej? Zapisz się na francuski newsletter w berecie
lub zajrzyj na
Copyright © 2016 Madou en France , Blogger