08 czerwca

Alzackie smaczki - najprostsza tarta z rabarbarem


Mieszkańcy Alzacji bardzo doceniają warzywa i owoce sezonowe, stąd od kwietnia do czerwca na alzackich stołach królują białe szparagi oraz tarta z rabarbarem. Przepis na tartę jest banalnie prosty. Istnieje kilka wariantów - tylko z rabarbarem, z flanem (kremem cukierniczym) oraz z bezą.

Składniki

600-700 g rabarbaru (kupić należy więcej, bo obcinamy końce)
100 g cukru
mielone migdały (opcjonalnie)

Ciasto kruche (można użyć swojego przepisu, jeśli mamy ulubione :) lub użyć gotowego...):
100 g masła
200 g mąki
szczypta soli
30 g cukru (lub więcej wg uznania)
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)
1 jajko

Flan (opcjonalnie):
1 jajko
1 szklanka śmietanki lub mleka
2 łyżki stołowe cukru


Sposób przygotowania

Rabarbar kroimy w kostkę (młodego nie trzeba obierać, ja nie obieram nigdy), zasypujemy cukrem i zostawiamy na 1-2 godziny aby puścił sok.
Ciasto - wszystkie składniki wyrabiamy ze sobą na plastyczną masę (ja najpierw siekam zimne masło z suchymi składnikami, następnie dodaję jajko i mieszam trochę nożem i dopiero potem wyrabiam - mniej ręką się brudzi).
Moim sekretnym składnikiem są zmielone orzechy laskowe - nie trzeba ich dodawać, ale dzięki nim ciasto ma delikatną, orzechową nutę. My nie lubimy słodkich ciast - stąd w przepisie jest tylko 30 g cukru - jeśli wolimy bardziej słodkie, to możemy dodać więcej. Możemy też dodać cukier waniliowy lub odrobinę miąższu z wanilii. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez 1h (ale nie jest konieczne).
Ciasto najlepiej wałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia - dzięki temu łatwo będzie umieścić je w formie.
Ciasto nakłuwamy widelcem i opcjonalnie posypujemy mielonymi migdałami (ma to zapobiec "przemoczeniu" spodu, wg moich prób nie jest to konieczne).
Rabarbar odsączamy z soku i wysypujemy równomiernie na spód ciasta. Jeśli wolimy słodszą wersję możemy posypać odrobiną cukru.


Wersja bez kremu (najbardziej popularna):
Pieczemy 10 min w 225°C, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze ok. 15-20 min.

Wersja z flanem:
Pieczemy 10 min w 225°C. W tym czasie przygotowujemy flan - ubijamy ze sobą wszystkie składniki. Wyciągamy tartę i polewamy ją przygotowanym kremem i znów do piekarnika na ok. 20 min w 180°C (obserwujemy by flan się nie spalił).


Et voilà! Bon appetit! Podawać można także posypaną cukrem pudrem. 


Spodobał Ci się wpis i chcesz więcej? Zapisz się na francuski newsletter w berecie
lub zajrzyj na
Copyright © 2016 Madou en France , Blogger