25 lipca

Mini przewodnik po alzackich rodzajach win

Wraz z blogerami kulturowo-językowymi w dzisiejszej odsłonie akcji w 80 blogów dookoła świata postanowiliśmy opowiedzieć Wam o alkoholach w danych krajach. Tajniki degustacji win zdradzałam Wam już w tym wpisie pełnym winnych słówek. Dziś przybliżę Wam alzackie wina. Bo Alzacja słynie z jednych z najlepszych białych win na świecie. Kto próbował, ten z pewnością potwierdzi.
dobre wina z Alzacji


Alzackie winnice

Piękne winnice stanowią nieodłączny element krajobrazu Alzacji. Ba, nie ma Alzacji bez winnic! Otaczają one piękne, pitoreskowe miasteczka, tworząc klimat niczym z bajki. Co sprawia, że właśnie tutaj powstają najlepsze białe wina we Francji? Aby  zrobić dobre wino potrzeba słońca, małej ilości opadów i suchych gleb (aby winogrona nie czerpały zbyt dużej ilości wody). I Alzacja te 3 elementy (położenie, klimat i gleby) ma. To właśnie dzięki nim w Alzacji znajdziemy aż 51 (najwięcej we Francji) win z certyfikacją Grand Cru (najwyższe oznaczenie pochodzenia wina).

Szczepy winorośli

Alzackie wina rozróżnia się przede wszystkim po rodzaju szczepu winnego użytego do produkcji wina i w ten sposób też się je nazywa (jest to dość rzadko spotykane we Francji, częściej używa się nazw miast, choć wyjątkiem jest też Savagnin). Najczęściej uprawianym gatunkiem jest oczywiście riesling (23% powierzchni winnic). Zaraz po nim mamy pinot blanc (21%) zwane także klevnerem/clevnerem (nie mylić z klevenerem) oraz gewurtzaminera (18%).
Kolejne uprawiane szczepy to Pinot Gris (13%), Sylvaner (12%) oraz Pinot Noir (9%) - jedyna winorośl, z której uzyskuje się czerwone wino. Muscat zajmuje jedynie ok. 2% powierzchni winnic, co przyznam, że mnie bardzo zaskoczyło.
Przejdźmy teraz do rodzajów win i tego, z czym warto je podać.

Riesling

Król alzackich win. Dla znawców jedno z najlepszych francuskich win. Wino łatwo jest zepsuć zbiorem w nieodpowiednim czasie (zbiory mogą zależeć od rodzaju gleb), stąd duże zróżnicowanie w jakości dostępnych na rynku rieslingów. Dla amatorów może być trudny w degustacji.
Typ wina: wytrawne, kwaskowe, aromaty cytrusów, anyżu, białych kwiatów, wraz z wiekiem bardziej mineralne
Do czego: ryby, owoce morza, choucroute, białe mięsa, gęś, kaczka, andouillette, pasztet z królika, makrela w białym winie, ser kozi, comté
Cena: od 6 do 28€. Dobrego można dostać już za 9€.

Pinot Blanc

Nazywane także Klevner lub Clevner. Wino powstaje poprzez połączenie dwóch typów winogron - pinot blanc oraz auxerrois. Dzięki temu połączeniu udaje się uzyskać wino bardzo zrównoważone, lekko kwaskowe i delikatnie aromatyczne.
Typ wina: wytrawne, orzeźwiające, aromaty brzoskwini, gruszki i jabłka
Do czego: wino "na co dzień" do posiłku, pasuje do ryb, białych mięs, sałatek, potraw z jajek, tart, serów typu Tomme czy Saint Nectaire
Cena: 5-12€

Gewurtzaminer

Moje ulubione alzackie wino :) Bardzo łatwe dla amatorów, ale jednocześnie doceniane też przez prawdziwych znawców win. Jest to wino bogate w smaku i niezwykle aromatyczne, nazwa pochodzi od słowa gewurtz - czyli przyprawy (w skrócie używa się też tego słowa, by nazwać to wino). Zazwyczaj wino jest słodkie, ale można znaleźć też wytrawne (również bardzo dobre).
Typ wina: półsłodkie do bardzo słodkiego, czasem wytrawne, aromaty miodu, przypraw, żeń-szenia, owoców egzotycznych.
Do czego: foie gras, sery typu munster, époisses, maroilles (czyli te, co śmierdzą) oraz roquefort, bleu d'Auvergne
Cena: 6-35€. Bardzo dobrego można kupić za 10€.

Pinot Gris

Wcześniej nazywane tokajem Pinot-Gris, ale obecnie nazwa "tokaj" jest zarezerwowana dla węgierskich win. Wino bogate, czasami bardzo słodkie o ciekawym, leśnym, nieco wędzonym aromacie.
Typ wina: wytrawne do słodkiego, aromaty leśne, suszonych owoców, palonego drzewa
Do czego: foie gras, białe mięsa, niektóre dania rybne, kaczka, dziczyzna, dania kuchni jesiennej (grzyby, itp)
Cena: 6-30€

Sylvaner

Wino, które świetnie sprawdza się do gotowania, bo jest dobre i ...tanie ;)
Typ wina: wytrawne, lekkie, o delikatnych zielonych aromatach
Do czego: tarta cebulowa, ryby, owoce morza, wędliny, choucroute, ślimaki, raclette, fondue
Cena: od 3.50-10€

Muscat d'Alsace

Drugie z moich ulubionych win alzackich. Różni się bardzo od muscatów z południa Francji, bo jest wytrawne, bardzo lekkie i niezwykle aromatyczne. Powstaje ze zmieszania dwóch odmian Muscatu.
Typ wina: wytrawne, lekkie, mocne aromaty zielone, kwiatowe, pączków porzeczki i winogron
Do czego: idealny apéritif, pasuje też do szparagów oraz koziego sera czy dań wegetariańskich
Cena: od 6 do 20€. Całkiem niezłego dostaniemy za 9-10€.

Klevener de Heiligenstein

Nie mylić z Klevnerem ;) (tak, różni się to tylko jedną literką)
Wino, które znajdziemy tylko w okolicach Heiligenstein. Jest wyjątkowe, bo robi się je z winogron savagnin rosé. Opisać je można jako połączenie tego, co najlepsze z Rieslinga, Gewurtzaminera oraz Pinot Gris, bardzo ciekawe. I nie ma nic wspólnego z trudnym w degustacji Savagnin z Jury.
Typ wina: wytrawne, aromatyczne

Pinot Noir

Jedyne czerwone wino wytwarzane w Alzacji. Dość specyficzne, bo może być od różowego do czerwonego. Różowe serwować będziemy raczej chłodne, czerwone w temperaturze 12-15°C. Jeśli leżakowało w dębowych beczkach, będzie mieć charakter bardziej złożony, nieco zbliżony do win burgundzkich.
Typ wina: wytrawne, aromaty czerwonych owoców, czereśni
Do czego: czerwone mięsa i camembert
Cena: 6-25€

Crémant d'Alsace

Czyli coś dla tych, co lubią bąbelki. Wytrawne lub półsłodkie, w zależności od preferencji. Jako aperitif można podawać z likierem z porzeczki (tzw. kir) lub syropem z fiołków.
Różowy crémant z Bestheim został w 2016 roku wybrany najlepszym musującym winem świata. Próbowałam i stwierdzam, że nie znam się na winach musujących ;)
Typ wina: musujące, wytrawne lub półsłodkie, białe lub różowe
Do czego: do wznoszenia toastów, jako apéritif
Cena: 6-15€

Wpis ma charakter informacyjny. Nadużywanie alkoholu jest niebezpieczne dla zdrowia.

Bibliografia
G. Barbier, J. Bind, Le Vins d'Alsace. De la vigne au verre, ID 2003
J.-L. Delpal, Le Vins d'Alsace. Une promenade viticole et les meilleurs adresses, Artémis 2004
N. Laugel, Le CIVA, le vignoble d'Alsace, leur histoire, CIVA - Jérôme Do Bentzinger Editeur 2013
www.labivin.net
www.vinsalsace.com

Wybierz się w podróż w 80 blogów dookoła świata z pozostałymi uczestnikami akcji!

Chiny
Biały Mały Tajfun - Alkohol w Chinach
Finlandia
Suomika - Alkohol w Finlandii
Francja
FRANG - Najlepsze francuskie trunki
Francuskie notatki Niki - Apéritif po francusku
Gruzja
Gruzja okiem nieobiektywnym - Wina z Abchazji
Hiszpania
Olga Nina - Alkohol w Hiszpanii
Irlandia
W Krainie Deszczowców - Alkohol w Irlandii
Japonia
japonia-info.pl - Czy w Japonii piją sake?
Kanada
BYOB czyli imprezowanie po kanadyjsku. Alkohol w Vancouver
Kirgistan
Kirgiski.pl - Co pije się w Kirgistanie oprócz herbaty
Niemcy
Niemiecka Sofa - Niemieckie alkohole
Niemiecki w Domu - Jakie alkohole pije się w Niemczech?
Językowy Precel - Nietypowe niemieckie alkohole
Niemiecki po ludzku - Oktoberfest w Blumenau (Brazylia)
Rosja
Dagatlumaczy - blog o tłumaczeniach i języku rosyjskim - Jak się pije po rosyjsku?
Szwecja
Szwecjoblog - Szwedzkie piosenki biesiadne
Polskie gadanie o szwedzkich rzeczach - Alkohol w Szwecji? Absolut-nie!
Turcja
Turcja okiem nieobiektywnym - Jak smakuje rakı?
Wielka Brytania
Angielski c2 - Pubbing in public house
Angielski dla każdego - Alkohole po angielsku
Włochy
italia-nel-cuore - Boski Aperol Spritz, co to takiego?
Wielojęzyczne
Daj Słowo - Czeskie piwo Starobrno i jego historia



Spodobał Ci się wpis i chcesz więcej? Zapisz się na francuski newsletter w berecie
lub zajrzyj na
Copyright © 2016 Madou en France , Blogger