Coucou!
Woda cynamonowa (l'eau de cannelle) była dla mnie odkryciem tego lata. Schłodzona doskonale orzeźwia. Idealnie sprawdzi się także w okresie jesiennym, w końcu cynamon ma właściwości rozgrzewające oraz wzmacniające odporność. Przyspiesza również metabolizm, więc śmiało mogą ją też pić wszystkie osoby dbające o linię ;)
Składniki:
2 litry wody
5 lasek cynamonu (bâtons de cannelle)
* 1 gwiazdka anyżu (anis étoilé) (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cynamon i anyż wrzucamy do wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok 5 min. W tym czasie woda ładnie zabarwi się na rudawy kolor :) Po ostudzeniu przelewamy do butelek. I to by było na tyle, proste nie? ;)
Można podawać na zimno, prosto z lodówki - wtedy świetnie orzeźwia, a także na ciepło z łyżeczką miodu i plasterkiem imbiru oraz cytryny, w sam raz na jesienne chłodne popołudnia i wieczory.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje :)