Składniki
2 szklanki mąki1 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody
1 opakowanie (8g) drożdży suchych = 25g drożdży zwykłych
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Drożdże dokładnie rozpuszczamy w wodzie z cukrem, zostawiamy na chwilę i gdy zaczną się mnożyć to dodajemy do mąki wymieszanej z solą i wyrabiamy ciasto (najłatwiej mikserem) i dodajemy oliwę. Jak się ładnie wyrobi to robimy kulę, smarujemy ją odrobiną oliwy, do michy, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na jakąś godzinkę do wyrośnięcia.
Później rozwałkować i na blachę i dodatki wedle uznania, co lubimy :) U mnie akurat padło na tuńczyka z oliwkami.
Piec ok. 15 min w 225°C.
Smacznego!